Tijdloos portret

We willen graag momenten vastleggen met foto's, om ze later te herinneren en te kunnen delen. Bij kinderen is hier de aandacht vaak voor, ze veranderen tenslotte in no-time. Maar is deze zelfde aandacht er ook nog bij ouderen? Ik denk dat het meer aandacht verdient dan die het doorgaans misschien krijgt.

Weinig ouderen hebben een krachtig portret van zichzelf. Van mijn grootouders kan ik geen portretfoto meer maken. Inspiratie voor mij om als professioneel portretfotograaf foto shoots voor senioren aan te bieden. De portretten worden thuis gemaakt, in een vertrouwde omgeving waarbij mobiliteit geen rol speelt.

Naast het portretteren richt ik mij ook op de ervaring. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de beleving van de foto shoot. Een nieuwe ervaring waar positief op terug wordt gekeken. Een herinnering die blijft en generatie's lang doorgegeven kan worden.

Pure persoonlijkheid

Zoals kinderen vaak heel puur en ontwapenend zijn, zie ik dat bij ouderen ook. Alsof het spelen van een rol niet meer aan de orde is. Daarentegen zijn de gezichten des te sprekender. Ze vertellen een verhaal. Een verhaal dat is opgebouwd met het ouder worden. De kracht van het ouder worden is dan ook iets wat ik in het portret probeer te vangen.


Of we het willen of niet, op oudere leeftijd is de nabije toekomst onzekerder. De aandacht om ouderen te fotograferen is er vaak minder dan bij kinderen waarbij we in grote mate de behoefte hebben om alles vast te leggen. Willen we juist niet nog momenten van de oudere generatie die ons dierbaar zijn vastleggen om ook laten nog te herinneren en te delen? De portretfoto is naderhand op ieder gewenst formaat en materiaal af te drukken.